Lär dig vett och etikett i Craps på rätt sätt

Craps är ett spel som lockar många spelare. Det är ett legendariskt tärningsspel som för med sig en känsla av lyx och dekadens och spelet har en tydlig koppling till vidskepelse och mystik då det i stor utsträckning är turen som avgör utgången. Som spelare är det lätt att förlora sig i spänningsmomenten, men även vid spelbordet är det viktigt att hålla god ton och sköta spelet snyggt. Varje spel har sina egna outtalade beteendenormer och för den som vill delta i spelet handlar det inte bara om att lära sig själva spelreglerna, utan också att känna till miljön och de sociala koderna. Spelvärlden skiljer sig inte från andra sociala områden, spelare samlas för att ha trevligt och för att öka sina insatser, men det är viktigt att kunna hantera med- och motgångar på ett proffsigt sätt.

I Craps är vett och etikett väldigt centralt. Innan man ger sig in i en spelomgång, är det viktigt att känna till vilka missar man ska undvika för att inte bli illa omtyckt. Vanligt hyfs och sunt förnuft är en självklarhet, bete dig vänligt mot medspelarna och förvänta dig samma beteende tillbaka. Spelbordet är ingen lekstuga, inte heller en boxningsring. Visst är de övriga spelarna motståndare, men det finns ingen anledning att ställa till med bråk eller börja tjafsa.

Det absolut första tipset är att lära sig reglerna innan man börjar spela. Ingen uppskattar en spelare som stoppar upp spelet genom att ställa frågor till dealern eller som agerar utanför regelboken av ren okunskap. Ödmjukhet är en annan viktig egenskap. Även om man är en van spelare som kan spelets regler utan och innan, så finns det ingen anledning att bete sig som en besserwisser. Det kan skrämma iväg nya spelare och reta upp stämningen vid bordet. Disponera också spelandet så att du har råd att agera i ett tempo som motsvarar de övriga spelarna och shooterns agerande. Hantera markerna lugnt, släng inte fram dem på bordet eller fumla med dem i sista sekund, utan lägg satsningarna i god tid innan nästa tärningskast. Stör aldrig shootern som kastar tärningarna, det är mycket otrevligt. Om du själv är kastare så kasta alltid med öppen hand mot ett fritt område på spelplanen. Kasta dessutom bara med en hand, aldrig med två, det är en mycket enkel regel som kan skapa osämja vid bordet om den bryts. Kastet riskerar att ogiltigförklaras och man kan själv bli diskvalificerad som spelare.

Det är inte bara spelreglerna i sig som är viktiga att känna till. Ingen gillar en otrevlig spelare och man har mycket att vinna på att sköta sitt spel snyggt och vara en god medspelare vid spelbordet.