Lär dig mer om spelet craps och dess termer

Craps är ett tärningsbaserat spel som kort sagt går ut på att gissa utfallet av slag med två tärningar. Craps spelas på ett speciellt spelbord som har ett mycket typiskt utseende. Att bordet ser lite speciellt ut beror på att det finns många olika satsningsmöjligheter och spelchanser ritade direkt på spelmattan eller bordsskivan, och det gör att det kan känns rörigt och svårt att få en överblick över spelet när man först närmar sig bordet. Det kan därför vara bra att komma ihåg att många av de satsningar som görs under ett parti Craps inte är till någon fördel för spelaren och för att kunna komma igång och delta i en spelomgång räcker det med att lära sig en bråkdel av alla de möjligheter som står till buds.

Grunderna i spelet Craps

Spelet Craps handlar om två tärningar som slås samtidigt. Det allra första kastet i en spelomgång går under namnet "Come out roll" och skulle tärningarna tillsammans visa kombinationerna 2, 3, 7, 11 eller 12 innebär det att spelomgången är över innan den ens har börjat. Skulle dock tärningarna visa ett annat nummer än dessa fortsätter spelet, och det uppkomna numret kallas för "the point". Spelet fortsätter och tärningarna rullas igen och igen, tills samma nummer (the point) kommer upp igen, eller tills att tärningarna ger nummer 7.

Det finns som sagt många olika spelmöjligheter inom Craps, men för att komma igång och delta räcker det med att fokusera på Pass, Don't Pass och The Odds. Dessa tre satsningar är något av grunderna i Craps och man kan utan problem delta i ett parti med enbart kunskap inom dessa tre. Väljer en spelare att satsa på Pass innebär det att man förlorar om första kastet blir 2, 3 eller 12, och man vinner om första kastet blir 7 eller 11. Satsningen Don't Pass är det rakt motsatta. Skulle en point kastas vid första tärningsslaget, och detta nummer sedan kommer upp igen finns det möjlighet att göra en satsning på att just detta nummer ska komma en gång till innan nummer 7 slås fram. Detta kallas för The Odds, och det är endast tillåtet att spela upp till två gånger den ursprungliga satsningen från Pass eller Don't Pass. Reglerna kan verka knepiga men faller sig ofta naturliga när man väl sitter vid spelbordet och spelet är i gång.

Satsa under spelomgången

I Craps finns det även två varianter med namnen "Come" och " Don't Come", vilka på många sätt fungerar liknande som "Pass" och "Don't Pass", med den stora skillnaden att dessa två spelmöjligheter kan satsas på under en pågående spelomgång. Pass och Don't Pass kan enbart köras vid start av en ny spelrunda och en så kallad "Come out roll".

Craps är mycket underhållande med tvära kast och många möjligheter till vinst. Det händer mycket hela tiden och det är inte ovanligt med en folksamling runt bordet. Många söker sig till Craps-borden inte bara för att delta i spelet, utan även för att observera spelarna som ofta blir exalterade och högljudda vid det snabba och mångfacetterade spelet. Det kan därför vara nog så underhållande att observera när man till exempel tar sig en paus i sitt eget spelande.